7.6.04

Marten Klok

Ter nagedachtenis aan de gevallene
Marten klok
1940-1945


In de groezelige wachtruimte op station Nijkerk waar eeuwig en altijd een bedrukte sfeer hangt, vind je een koperen plaat met deze tekst er op. Ik heb nooit echt begrepen wat er nou precies staat. Is Marten Klok de gevallene? Of heeft Marten het bord "cadeau" gedaan aan het station. Bij het eerste idee zie ik beelden voor me waarin Marten in het nauw wordt gedreven door de Duitsers en tegen die specifieke muur op het station in nijkerk compleet overhoop wordt geschoten. Deze gedachte wordt gesterkt door het feit dat er een vage vlek op de muur zichtbaar is, waarin ik soms het (bebloede) silhouet van Marten denk te zien...Maar wat was Marten dan voor man, als hij een eigen koperen plaat kreeg? Betekende hij zoveel voor de stad? Misschien was het de dappere achteroom van Peter (de melkboer) en reed hij tijdens de oorlog met zijn bakfiets door de straten om melk en brood uit te delen aan hongerige kinderen. Ja dan zou Marten zo'n bord verdienen.
Maar stel dat niet Marten de gevallene was, maar dat hij het bord plaatste voor de gevallene in heel Nijkerk. Hoe egoistisch is het dan van Marten zijn naam met koeieletters eronder te drukken. Was Marten een ijdele man die graag zijn naam overal zag staan? Was Marten een gewiekste zakenman die hier een goedkope manier van reclame maken ontdekte?
Graag zou ik in contact komen met Marten Klok of familie. Alle tips zijn welkom.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De plaquette in het NS-station te Nijkerk is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, te weten: Marten Klok
In de nacht van 30 september 1944 werd door een verzetsgroep in het Gelderse Putten een aanslag gepleegd op een auto met Duitse militairen. Als represaille werd door de bezetter de volgende dag een razzia gehouden in Putten en het aangrenzende stadje Nijkerk. Marten Klok werd ook opgepakt. Hij werd gedeporteerd naar een concentratiekamp en keerde niet meer terug.

Het is een daad van piƫteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

http://www.oorlogsmonumenten.nl/omn/index.jsp?nav=detail&page=1&number=4237&searchParams=%26zoektekst%3Dklok%26plaats%3Dnijkerk

Gr,

Barthold

Anoniem zei

Het Marten mysterie is sneller dan verwacht opgelost! Nooit meer zullen mijn gedachten in die smoezelige wachtkamer op hol slaan. Vanaf schrijven zullen mijn gedachtes voortaan bij Marten zijn, spoorwegmedewerker.
:(
Marten die schat.

Bart bedankt :D

Moos